Só-liszt gyurma házilag
Soha nem szerettem a só- liszt gyurmát, ragadós volt, kicsípte a só a kezemet és mindig szétfolyt a készített minta. Most kipróbáltam ezt a Spoonful oldalán található főzhetős gyurma receptet, amit újragondolva megosztok veletek:
- A gyurma kellemesen puha, nem ragad, jól formázható és színezhető.
- A milliliter arányok az angol „CUP” mértékegység megfelelői, de akármilyen bögrével is mérhetsz, attól függően, mekkora adagot szeretnél.
- Ezzel a recept 6 túrógombóc nagyságú gyurmát fogsz kapni.
Így készítsd el a gyurmát:
1. A recept alapján készítsd elő a hozzávalókat!
Szükséged lesz: lisztre, sóra, olajra, borkénre, vízre, teáskanálra és egy lábasra.
2. Keverd össze egy lábasban a sót, lisztet, borként. Majd öntsd hozzá az olajjal elkevert vizet.
3. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd addig a gyurmát, amíg összeáll és elválik az edény falától.
4. Vedd ki a lábasból a masszát, ha kihűlt formázz belőle egy rudat és vágd 6 egyenlő részre.
5. Formázz belőle 6 gombócot!
6. Tedd őket egy műanyag dobozba, így kiszáradás nélkül tudod tárolni.
Színes gyurmát szeretnél?
Legyen illatos, vagy csillogó?
Színezheted a gyurmát ételfestékkel, vagy fűszerekkel. Én most a fűszeres változatot mutatom meg. Amellett hogy természetes anyaggal dolgozunk a gyurma illatos is lesz.
Ha illatos gyurmát szeretnél, ételfesték mellé, használhatsz illóolajokat is pl. levendulát.
Csillogós gyurmához használj csillámport!
1. Keverd össze egy tálban a fűszert és a pár csepp olajat.
Kevés olaj-sok fűszer= sötét szín. Több olaj-kevesebb fűszer= világosabb szín.